Vindmøller på mark

Vindkraft har været kendt og udnyttet i hundreder af år til skibe og møller. Op mod 1900-tallet kom der efter elektricitetens opdagelse gang i mange forsøg med at omdanne vindkraft til elektricitet. En af pionererne på området var den danske opfinder og højskolemand Poul La Cour. Han eksperimenterede både med aerodynamiske vinger til møllerne og lagring af energi til når vinden ikke blæste. Tanken var især at komme landbefolkningen i møde med muligheden for at få adgang til elektricitet. Som mange andre efter ham måtte han konstatere, at lagring af strøm var meget besværlig, og at landmændene istedet måtte forsøge at indrette deres strømforbrug efter, hvornår vinden blæste.

Efter første verdenskrig blev andre energiformer billigere, og opførelsen af vindmøller ebbede næsten helt ud. Først efter oliekrisens ønsker om at frigøre sig fra afhængigheden af olie og siden ønsket om at nedbringe forureningen, kom der i 1980’erne så småt igen gang i bygningen af vindmøller.

Stort sats på vindkraft i 1990’erne

Opførelsen af vindmøller tog fart under daværende miljøminister Sven Auken(S). Han lagde sporene til nutidens kraftige danske satsning på grøn energi og især vindenergi. Ifølge energiforliget fra 2012, skal udbygningen af vindmøller fortsætte frem mod 2020. Til den tid skal 50 procent af det danske elforbrug være dækket af strøm fra vindmøller.

Masser af blæst igennem 2015 betød, at energiforligets mål allerede nu er tæt på at være opfyldt med en produktion fra vindmøller på 42 procent. Det fik flere internationale medier, bl.a. til Guardian til at skrive om, hvad der faktisk var en vaskeægte verdensrekord. En enkelt dag klarede vindturbinerne, solcellerne og biomasse endda hele landets strømforsyning uden backup fra fossile brændsler som det ellers sædvanligvis er tilfældet.

Kilde: Energi- forsynings- og klimaministeriet

Kilde: Energi- forsynings- og klimaministeriet

 

Den norske forbindelse

Det elektriske net i Danmark er forbundet med et internationalt net. Den strøm, der produceres ”for meget” til det danske marked, når det blæser meget ideelt set eksporteres videre til Norge, som så lukker ned for sin vandkraft. Omvendt, når det ikke blæser i Danmark, lukker Norge op for vandkraften og eksportere ren energi til os. Der har været en hel del kritik af, at man på den måde sælger subsidieret dansk vindmøllestrøm til spotpriser, fordi vindmølleejerne i Danmark er garanteret en afregningspris, der ligger en del over spotmarkedet. Elprisen på spotmarkedet varierer, men har længe været under 20 øre – langt under de 60-100 øre, som mange vindmølleprojekter er garanteret.

I 2014 eksporterede Danmark ifølge Energistyrelsen 9 procent af sin vindstrøm, mens tallet forventes at ligge noget lavere i 2015.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.