Skærmbillede 2016-02-24 kl. 18.19.09

Der er de senere år sket et gennembrud for solceller i Danmark, hvor tusindvis af hjem med solid offentlig støtte har installeret eget solcelleanlæg koblet direkte på el-nettet. Det er ikke kun i Danmark, hvor solen jo ikke skinner så meget, at solceller er slået an både i by og på land. Også Tyskland og Spanien er eksempler på lande, hvor man satset stort på solenergi. For solenergi er ved at være konkurrencedygtigt i forhold til de fossile brændsler.

Solceller virker ved at sollyset (solceller virker faktisk også i overskyet vejr, men med nedsat effekt) rammer solcellen og overfører energi til elektronerne. Derved de frigøres og begynder at bevæge sig. Derved dannes spænding og dermed elektricitet. Dette kaldes også den fotoelektroniske eller photovoltariske proces, og solcelleanlæg kaldes derfor også PV-anlæg.

Kinesiske solcelle-anlæg presser priserne

Meget produktion af solceller er flyttet til Kina og det øvrige Sydøstasien. Her har kapaciteten været rigelig, og priserne er styrtdykket. Dermed er solpanelerne blevet et (næsten) rentabelt alternativ til f.eks. gas. De faldende priser har fået Energistyrelsen til at opjustere sit skøn over den forventede udvikling i solceller i Danmark. Det officielle skøn er nu, at fem procent af den producerede strøm kommer fra solceller i 2020. Det er en fordobling fra, hvad man skønnede for et par år siden. I 2025 ventes en yderligere udbygning til 8 procent af elforsyningen.

Når solceller spås en mere tydelig rolle i den danske energiforsyning, skyldes det ud over de faldende priser også, at sol har en række fordele i forhold til f.eks. vindmøller. Der er ingen støj, de producerer strøm om dagen, hvor behovet er størst. Derudover er de lette og billige at installere og vedligeholde, og de forurener ikke. Til gengæld er de dyre i indkøb. Undersøgelser peger også på, at der er et seriøst forureningsproblem i forbindelse med produktionen.

Ikke alle solceller i Danmark er placeret på private hustage. Der findes fem større solparker i landet, bl.a. ved Asnæs og på en nedlagt militærflyveplads ved Billund.

Forurening i produktionen af solceller

Den norske forsker Otto Andersen, der har skrevet bogen ”Unintended Consequences of Renewable Energy. Problems to be Solved,” har gjort opmærksom på den knap så grønne side af solcelleproduktionen. Det gælder bl.a. et højt vandforbrug til at vaske kemikalier af de såkaldte wafere af med, derud over er der en stor udledning af højpotente drivhusgasser. Regnes produktionsprocessen med, er solceller også langt den mest CO2-forurendende af de grønne teknologier – hele18 gange så C02-forurenende som vindmøller, viser undersøgelser som en gruppe EU-forskere under ExternE foretog for nogle år siden. Endelig har der været grelle eksempler omtalt i den internationale presse om giftigt affald fra de kinesiske solcelle-fabrikker, som blev dumpet direkte på de lokale bønders marker. Omvendt vinder nye og mindre forurenende teknologier ved solcelle produktion frem i disse år.

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.