Srisailam dæmningen i Indien

Grøn el. Srisailam dæmningen i Indien

Grøn el er stærkt på vej frem globalt. Teknologien bliver bedre, og priserne rasler ned på solenergi og vindmøller på land. De grønne energiformer er i dag den næststørste kilde til el-produktion på globalt plan. Således kom 19 procent af verdens el-produktion ifølge det Internationale Energi Agentur (IEA) fra vedvarende energikilder i 2014. Her var vandkraft var langt den vigtigste. Dermed er den grønne el kun overgået af el-produktion baseret på kul, som så til gengæld tegnede sig for 41 procent i 2015.

 

Kilde: IEA

Kilde: IEA

 

Men mens væksten i vandkraft i sammenligning står forholdsvis stille, er der fuld kraft på sol og vind, som ifølge IEA det seneste kvarte århundrede er vokset med henholdsvis 46 procent og 24 procent. Gennemsnitligt hvert år. Alligevel udgør de to kilder til sammen kun et par procent af verdens samlede energiforsyning. Når sol og vind stadig kun er dværge i det samlede energi-regnskab, skyldes det som den ene faktor, at væksten kommer fra et meget lavt niveau.

 

Kilde: IEA

Kilde: IEA

 

Et andet forhold er imidlertid også, at omstillingen til nye energiformer generelt går langsomt. Forklaringen er, at investeringer i energiforsyning er meget tunge og oftest rækker mange årtier ud i fremtiden. Man lukker ikke ”bare” hverken en kulmine eller et kulkraftværk. Det samme mønster gjaldt også for olie, gas og atomkraft dengang de var de nye energiformer.

 

Energiomstilling tager tid. Kilde: BP

Energiomstilling tager tid. Kilde: BP

 

Udviklingen i nye teknologier ligner oliens gennembrud

BP, som er bredt anderkendt for sine energianalyser, viste for nylig, at det tog 40 år for olie at komme fra at udgøre en enkelt procent til 10 procent af den samlede energiforsyning, og at gas efter 50 år stadig kun udgjorde otte procent.

Vækstraterne i vedvarende energi har meget lignet udviklingen i andre energiformer i deres tidligere stadier. BP sammenligner udviklingen med atomkraft, som voksede kraftigt i starten, men som så nåede et plateau, da omkostningerne holdt op med at falde, og teknologien ikke blev fornyet. Det vil næppe gøre sig gældende med vind og sol, hvor der er udsigt til fortsat faldende priser og teknologiske forbedringer. BP forventer faktisk en hurtigere indtrængningskurve for sol og vind end andre energikilder i moderne tid. Trods det vil vedvarende energikilder næppe udgøre mere end otte procent af den primære energiforsyning.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.